PRESS-RELEASE!

Nu jäklar kör vi!! Press-release för ART MONSTERS OF SWEDEN! ♥

 

ART MONSTERS OF SWEDEN – EN KONSTREVOLUTION MED HJÄRTA ♥

Vi är ART MONSTERS OF SWEDEN – ett nätbaserat konstkollektiv med 40 av Sveriges främsta konstnärer inom lowbrow & dark art – konstgenrer som är oetablerade och förbisedda på den svenska konstmarknaden. Vi är även startskottet för en ny konströrelse i Sverige – den så kallade ‘svenska lowbrowrörelsen’ och representerar lowbrow-konst och dark art-stilar som skräckkonst, goth, art brut samt burlesque.

Även fast lowbrow är hur stort som helst i USA (där konströrelsen har sitt ursprung) och i flera delar av Europa, så har den av någon anledning inte slagit rot här hemma i Sverige. Få svenskar vet vad lowbrow innebär (läs om lowbrow på vår sida!). Flera av medlemmarna i ART MONSTERS OF SWEDEN har gjort karriär utomlands men inte lyckats bygga upp en stadig karriär i Sverige då det inte finns någon etablerad marknad för lowbrow och mörkare konst på hemmaplan. Det är just detta som ART MONSTERS OF SWEDEN vill ändra på.

En annan aspekt av vår vision är att vi vill införa konst som har mycket hjärta – och smärta, istället för att vara politisk eller konceptuell – två koncept som dominerat konstscenen i Sverige under en väldigt lång tid och kanske gjort den en aning stagnerad.

MIA & MARIA – KONSTENS FILIP & FREDRIK

Vi som grundat och driver ART MONSTERS OF SWEDEN heter Mia Makila och Maria Wingård och är baserade i Norrköping. Tillsammans kallar vi oss ‘MONSTER TEAM’ och arbetar ideellt med att driva kollektivet och är också teamet bakom ART MONSTERS egen podcast. I podden sitter vi i en liten garderob och diskuterar livet som mörk konstnär och lyssnarna får följa vår konstrevolution mot att skapa en marknad åt den mörka konsten i Sverige. Podden utkommer varannan söndag och som Sveriges enda konstpodd av, med och för konstnärer, är den unik i sitt slag. I podden bjuder vi på röstmeddelanden från våra medlemmar och nyckelpersoner inom lowbrow och mörk konst – men också lekfullt filosoferande, skamlösa infall, ärliga åsikter om den svenska konstvärlden samt lite hjärta och smärta. Man kan säga att vi är lite som konstens svar på Filip & Fredrik. Efter bara sex avsnitt uppmärksammade Sveriges Radio oss och gjorde en intervju.

BAKGRUND

Idén till ART MONSTERS OF SWEDEN föddes ur en utbrändhet. Efter att ha haft en fin karriär utomlands med utställningar över hela Europa och i USA samt byggt upp ett respekterat namn inom internationella lowbrow-kretsar, blev jag (Mia) utbränd och kunde inte skapa på nästan 10 år. Under dessa år av depressioner och terapiarbete för att komma tillbaka till konstvärlden, skapade jag istället ett enormt nätverk av både svenska och internationella konstnärer inom den obskyra konsten. Dock visste jag ju att jag inte skulle ha någon vidare marknad att komma tillbaka till i Sverige. Frustrationen jag känt har liksom blivit till en glöd att vilja förändra – och skapa en revolution.

Med mitt kontaktnät i ryggen, började jag 2015 forma en idé om en ny konströrelse i Sverige. Jag började kontakta likasinnade konstnärer för att föreslå en gruppering. Det var så jag träffade Maria, hösten 2017. Hon bar på en vision om att skapa ett ‘hem’ åt den mörka konsten och tillsammans formade vi idén till ART MONSTERS OF SWEDEN.

På bara några månader har vi byggt upp ett starkt varumärke och är fortfarande i startgroparna av vad vi vet att ART MONSTERS har chans att bli. Allt vi behöver är lite tid (och massor av det där som kallas pengar).

”ART MONSTERS OF SWEDEN är det intressantaste på den svenska konstscenen just nu. Mia Makila och Maria Wingård är exakt den sortens eldsjälar som behövs för att nå ut med den mörka konsten.” – Hank Holmström, grundare/redaktör ‘Odd At Heart’

FÖLJ OSS PÅ VÅR RESA!

Med vår konstrevolution vill vi bana vägen för den mörka och underhållande konsten. ART MONSTERS OF SWEDEN vill inspirera och kanske hjälpa till att hela själar som har svårt att andas i en värld full av svarta rubriker, mörker och intolerans. Vi står för hög kvalitet i det konstnärliga uttrycket snarare än i teknik och skolning. Vi har inom gruppen bannlyst det (i Sverige) överskattade CV:et. Vi anser att den svenska konstvärlden stagnerat och blivit lite steril – och vill återskapa det konsten egentligen handlar om – LUST och KÄNSLOR. Våra sociala medier och vår hemsida är just nu vår bas, där varje konstnär har sin egen sida med galleri och intervju (samma frågor till alla), men vi söker ställen som vill visa vår konst. Vi har planer på att turnera i form av stora grupputställningar som kommer vara en fantastisk upplevelse bortom det vanliga!

Vi är helt övertygade om att ART MONSTERS OF SWEDEN kommer att bli något stort. Tiden är mogen. Vi behövs.  Följ med när vi revolutionerar konstvärlden!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s