ART MONSTER – AXEL TORVENIUS

.

INTERVJU MED ‘ART MONSTER’ AXEL TORVENIUS:

1. Hur gammal är du? Hur gammalt är ditt inre barn?
Jag är 38 år men mitt inre barn är ofödd, ligger fortfarande i ett varmt mörker och slumrar, anar en annan värld precis runt hörnet.

2. Var i Sverige bor du?
Jag är född och uppväxt i Uppsala. Flyttat runt en del på grund av studier men flyttade tillbaka till Uppsala 2006 och har bott här sedan dess.

3. Konstnären eller konstverket som haft störst inflytande på dig?
Svår fråga och inget enkelt svar. Men jag minns att illustratörer och konstnärer som Roger Dean, Sven Nordqvist, Jean Giraud, Zdzislaw Beksinski, Richard Corben och Sergio Aragones. Mina topp 2 svenska konstnärer är Roj Friberg och Hans Arnold.

4. Hur skulle du beskriva din konst?
Min konst är oftast inspirerad av drömmar och esoteriska idéer. Folk hänvisar ofta till den som mörk, vilket jag inte nödvändigtvis håller med om själv. Död och dödens symboler, mystik samt en tribal eller rituell känsla är ofta förekommande. Den är på ett vis helt klart surrealistisk, och har bitvis inslag av någon form av döds-kult. Min vanligaste kund är helt klart svartklädd!

5. Är du självlärd eller skolad?
Både och. Efter gymnasiet pluggade jag konst 2 år på folkhögskola, sedan 2 år animation vid konstfack för att slutligen läsa informativ illustration vid Mälardalens Högskola. De utbildningarna har givit mig mycket, men det som gett mig mest, är det man oftast fått upptäcka på egen hand när man sitter hemma och experimenterar. Dom gånger jag haft störst “aha” upplevelser är när jag har haft en specifik ide men inte känt till processen för att komma dit, och sedan måste lära mig nya tekniker eller nya material för att kunna realisera min ide.

6. Vilken/vilka känslor driver dig i ditt skapande?
Mystik, ett suggestivt “mörker”, en rituell ide om skapandets urkraft. Min fascination för varför vi skapar och varför folk har skapat sedan urminnes tider är något jag finner väldigt intressant. Kopplingen mellan skapandegnistan, drömmar, det undermedvetna, det fördolda och det medvetna valet att vilja visualisera, är på ett sätt en stor del av varför jag fortsätter att finna otroligt stor tillfredsställelse i att skapa. Det är något som växer sig starkare med åren och jag skapar mycket mer nu än tidigare.

7. Om du inte fick lova att skapa, vad skulle du göra istället för att få utlopp?
Om jag inte fick skapa skulle jag gå under.

8. Din största skräck?
Att inte kunna skapa på grund av skada, eller förlora synen!

9. Om du bara fick skapa med en enda färg, vilken färg skulle du välja?
Svart.

10. Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?
Jeffrey Combs eller Rutger Hauer.

11. Samlar du på nåt?
För mycket saker! Men ett stort intresse sen tidiga tonåren har varit uppstoppade djur, insekter, kranier, snäckor, ben, mineraler etc. Allt som man skulle förvänta sig att hitta på ett naturhistoriskt museum.

———————————————–

.

AXEL TORVENIUS på webben:

Webbsida
Instagram