ART MONSTER – JOHANNES HÖGBOM

.

INTERVJU MED ‘ART MONSTER’ JOHANNES HÖGBOM:

1. Hur gammal är du? Hur gammalt är ditt inre barn?
Jag är 23, född -94. Tja, 12 kanske?

2. Var i Sverige bor du?
Smedjebacken, Dalarna.

3. Konstnären eller konstverket som haft störst inflytande på dig?
Konstnären som haft störst inflytande på mig är nog Anders Stimmer när han var min lärare en kortare tid under gymnasiet. Stötte dock på Salvador Dalís konst tidigt då en barndomsväns familj hade ett tryck av ”Minnets envishet” i deras hus. Efter det har jag influerats av en drös konstnärer, mest av allt René Magritte, Christian Rex Van Minnen, Georgia O’Keeffe, David Lynch.

4. Hur skulle du beskriva din konst?
Jag har gått genom många faser, men ett genomsyrande tema genom åren är natur blandat med surrealism. Jag strävar i huvudsak efter en lite främmande stämning.

5. Är du självlärd eller skolad?
Mestadels självlärd, fick dock lära mig en del under gymnasiet. Hoppas att bli skolad inom kort!

6. Vilken/vilka känslor driver dig i ditt skapande?
Nyfikenhet och ihärdighet är det allra viktigaste för mig, utan det funkar ingenting. Å andra sidan kan det också vara skönt att grotta ner sig i skapande under svåra perioder då man varken är nyfiken eller ihärdig.

7. Om du inte fick lova att skapa, vad skulle du göra istället för att få utlopp?
Kanske vandra eller bergsklättra. Skulle nog börja plugga naturvetenskap också.

8. Din största skräck?
Största skräcken är nog om något skulle hända mina nära och kära. Det och hur gigantiskt universum är, även om det samtidigt är rätt schysst.

9. Om du bara fick skapa med en enda färg, vilken färg skulle du välja?
Falu rödfärg.

10. Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?
Michael Cera.

11. Samlar du på nåt?
När jag var liten samlade jag på stenar, insekter och benbitar, sånt jag hittade utomhus. Senare samlade jag på s.k. fula, alltså charmiga skulpturer och figurer som jag hittade på loppisar. Nu försöker jag bli av med allt istället.

12. Favoritteknik och material när du jobbar?
Jag har blivit förälskad i oljefärg och alla dess egenskaper, och jag lär mig nåt nytt hela tiden. Nu för tiden målar jag successivt i lager med både opaka och transparenta färger, en ganska tidskrävande men mycket tillfredsställande process. (Podcasts eller musik hjälper enormt för att få det rulla på).

———————————————–

.

JOHANNES HÖGBOM på webben:

Webbsida
Instagram