ART MONSTER – MIA MAKILA

Mia Makila (Norrköping, Sweden)
Digital collage, acrylic painting
@miamakila
Website

 

.

INTERVJU MED ‘ART MONSTER’ MIA MAKILA (GRUNDARE):

Hur gammal är du?  Hur gammalt är ditt inre barn? 
Jag är 39 år (2018) och mitt inre barn kommer alltid vara 5-6 år.
Var i Sverige bor du?
I Norrköping av alla ställen.
 Konstnären eller konstverket som haft störst inflytande på dig?
När jag var 16 år gick jag och såg en film om Frida Kahlos liv och blev helt förälskad. Hennes sätt att skildra sitt inre Universum och bearbeta sin smärta och trauman genom konsten öppnade upp en helt ny värld för mig. Nästa förälskelse kom i och med att jag upptäckte Lowbrowkonstnärerna för 15 år sedan och det var speciellt Gregory Jacobsen, Mark Ryden och Chris Mars som jag drogs till. Jag är dessutom lika inspirerad av film som jag är av konst. Ingmar Bergman och David Lynch är mina främsta inspirationskällor där. Jag har alltid sagt att jag är en blandning mellan Pippi och Bergman.
Jag har också en soft spot i mitt hjärta för outsiderkonst och amatörkonst – all konst som kommer direkt ur hjärtat utan att ha pressats igenom några filter. Roger Ballen är en stor inspirationskälla och har inspirerat mig mycket på sista tiden, likaså Aleksandra Waliszewska, som skapar mycket obehagliga bilder men som lockar till att utforska djupare sår inom mig själv.
Hur skulle du beskriva din konst?
Lekfull skräck och mörk lowbrow. Läkande för min själ. En livlina mellan mig och världen utanför mig själv.
Är du självlärd eller skolad?
Självlärd. Jag har aldrig funkat i konstskola även om jag gett det ett par försök – min hjärna funkar inte i skolmiljö utan jag måste få hela processen att kännas naturlig och liksom ‘min’, annars känner mig mig stressad och kedjad.
Vilken/vilka känslor driver dig i ditt skapande?
Rädsla, ångest, skam, ilska, lust, nyfikenhet och lekfullhet.
Om du inte fick lova att skapa, vad skulle du göra istället för att få utlopp?
Författare, journalist eller detektiv. Allt som innefattar en process av research, djupt fokus på att lösa mysterier. Hade jag varit mindre driven av känslor skulle jag nog bli en bra vetenskapsman eller psykolog.
Din största skräck?
Livet. Verkligheten. Likgiltighet. Att bli kidnappad och fången i en bunker. Spindlar. Att inte känna samhörighet med något eller någon.
Om du bara fick skapa med en enda färg, vilken färg skulle du välja?
Rosa.
Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?
En ung Barbra Streisand eller Woody Allen – kanske en blandning? Woody Streisand.
Samlar du på nåt?
Jag brukade samla på tårar, nu samlar jag på skratt.