CAROLINE EKLUND [NYMLA]

.

INTERVJU MED ‘ART MONSTER’ CAROLINE EKLUND [NYMLA]:

1. Hur gammal är du? Hur gammalt är ditt inre barn?
Jag är tydligen 30 år, men känner mig oftast som 13.

2. Var i Sverige bor du?
Jag bor i Skellefteå, efter att ha flyttat hit från Gävle år 2011 för att studera attributmakeri.

3. Konstnären eller konstverket som haft störst inflytande på dig?
Svår fråga, jag har aldrig varit något superfan av en specifik konstnär. Min inspiration ändras hela tiden och kommer ifrån världen och livet runt mig, naturen och så många otroligt duktiga konstnärer jag följer på social media.

Men ett par jag kan nämna är John Bauer och hans akvarellmålning ”Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet” – jag målade en egen tolkning av den som en bilduppgift på högstadiet och där kom antagligen min inspiration från alla hans troll och trollska skogar.
Den andra är en filmstudio i Japan – Studio Ghibli – och främst deras film Princess Mononoke från 1997, som förutom att vara otroligt vackert animerad har inslag av övernaturlighet, fantasi och mystiska väsen, krig och miljöförstörelse – alla borde se denna film!

4. Hur skulle du beskriva din konst?
Jag skapar oftast detaljerade masker, ibland hela dräkter, ibland mindre varelser och figurer – med diverse avstickare inom allt möjligt handarbete/hantverk/slöjd.
Inspirationen kommer främst från naturen, folktro, mystik och historia. Jag vill arbeta med naturliga material så mycket jag kan och få en organisk känsla på det jag skapar.

Utan att medvetet gå in för det så har det mesta, men inte allt, jag skapat alltid fått en lite mörkare, mystisk och ibland obehaglig utstrålning. Att masker i sig ofta är obehagliga bidrar nog till det, men det är inte hela anledningen, jag har alltid dragits till det som framstår som mörkare eller ovanligt och konstigt.

5. Är du självlärd eller skolad?
Jag skulle säga både och men jag har gått ett gäng utbildningar och kurser som: Läderhantverk och Skinngarvning samt Textil Mode Form och Design på folkhögskola, Attributmakeri på universitet och Bokbinderi och Keramik som kvällskurser bland annat.
Jag blir ständigt intresserad av nya tekniker, material och sätt att skapa!

6. Vilken/vilka känslor driver dig i ditt skapande?
Det är en bra fråga och något jag inte känner mig säker på utan något jag tänker på och utforskar, särskilt den senaste tiden.
Jag skulle säga att jag oftast har drivits av nyfikenhet, lust och skaparglädje, även om jag skapar något ”mörkt” eller att det mörka sipprar igenom – något behov som alltid har funnits där sedan barnsben av att helt enkelt bara få förverkliga alla idéer jag har inom mig.
Jag känner mig som mest inspirerad och kreativ när jag är glad. Andra gånger skapar jag för att bearbeta negativa tankar och känslor, och det är antagligen något jag borde lära mig att använda skapandet till oftare, istället för att bli låst.
De senaste åren har mina skapelser – främst maskerna och dräkterna – ofta grundat sig i naturen och skogen och min frustration och hopplöshet över hur vi människor utnyttjar både djur och hela planeten.

7. Om du inte fick lov att skapa, vad skulle du göra istället för att få utlopp?
Det känns näst intill omöjligt att svara på eftersom jag alltid har skapat på olika sätt och jag identifierar så mycket av mig själv i det. Jag kan inte tänka mig det! Jag skulle antagligen istället vilja lägga min tid på att på något vis positivt påverka naturen, djur eller människor som har det sämre ställt. Eller vara zombie-statist i skräckfilmer. Eller skapa upplevelser för andra – ett spökhus! Men det är ju ganska kreativt ändå…

8. Din största skräck?
När det kommer till skapande så är min största skräck att mina ögon eller mina händer skulle bli obrukbara, vad ska jag göra då? Inte relaterat till skapande så är nog största skräcken att bli helt ensam och bortglömd – fast jag är samtidigt något av en ensamvarg. Samt harkrankar, uuuhhh!

9. Om du bara fick skapa med en enda färg, vilken färg skulle du välja?
Olivgrön som drar lite åt det gul-bruna hållet.

10. Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?
Hujedamig vilken svår fråga! Enligt min pojkvän: Sally Hawkins, och enligt mig kanske Sally blandat med Aubrey Plaza (som spelar April i serien Parks and Recreation).

11. Samlar du på nåt?
Jag har nog alltid varit en liten samlare, jag hade en ståtlig kapsylsamling som barn. Jag kan gå en promenad i skogen och inte låta bli att samla på mig fina stenar, pinnar, kottar och löv jag ser. Rent allmänt så har jag också ganska mycket prylar och grejer i mitt hem.
Jag har också en samling av konst från kreativa vänner och inspirerande konstnärer jag fått kontakt med eller följer på internet.

———————————————–

.

CAROLINE EKLUND [NYMLA] på webben:

Webbsida
Instagram