SVENSK LOWBROW, POPSURREALISM & DARK ART

SVENSK LOWBROW, POPSURREALISM & DARK ART

Lowbrow (även kallat popsurrealism) är en konströrelse med rötter i 70-talets undergroundvärld i Kalifornien. Lowbrow fick sitt stora genomslag  1994, då  den amerikanske konstnären Robert Williams startade Juxtapoz Magazine – ett konstmagasin dedikerat till undergroundkonstnärer inom lowbrowrörelsen.

Termen ‘lowbrow’ myntades av Williams i en Juxtapoz-artikel år 2006 och kommer av den Amerikanska idén om ‘highbrow’ som finkultur (där konstkritikern höjer ögonbrynen i ett gillande uttryck) och ‘lowbrow’ som skräpkultur (där konstkritikern grimaserar med ögonbrynen för att ge uttryck åt sitt ogillande). Lowbrowrörelsen har sedan dess utvecklats och kallas idag också för ‘popsurrealism’, kanske för att kringgå negativa konnotationer i ordet ‘lowbrow’. Det går dock att skilja på lowbrow och popsurrealism gått att skilja åt med några få element – lowbrowkonst är aningen mer rå och direkt medan konstnärerna inom popsurrealism ofta använder sig av sagovärldar i pastelltoner men med mörka undertoner (så kallat “creepy-cute”). Det är vanligt förekommande att popsurrealism innehåller figurativa motiv med en överdimensionerad avbildning av huvud och ögon. Denna mannerism har sitt ursprung hos den Amerikanska konstnären Margaret Keane, som är porträtterad i Tim Burtons biopic “Big Eyes” (2014).

Referenser till populärkultur och framför allt skräpkultur är den främsta inspirationskällan för lowbrowkonstnärer. Influenser från serietidningar, antika leksaker, Sagoillustrationer, Garbage Pail Kids, mjukisdjur, Japansk kawaii-kultur, samlarobjekt, MTV,  sci-fi, skräck, film TV och fascination för pinupkultur och burlesque, utgör basen för lowbrow. Det finns lika många stilar inom lowbrow, surrealism och dark art-genres som det finns konstnärer – och uttrycken finns representerade i alla tekniker, som måleri, digital konst, skulptur, collage och fotografi.

Lowbrow fungerar även som ett paraply för lite mörkare konststilar, som goth, neo-victorian horror, skräck, steampunk och art brut  (raw och outsiderkonst).


VAD ÄR LOWBROW-KONST?

Hör den svenska lowbrowkonstnären Linda Vieweg Jackson (@darlindesign) förklara begreppet lowbrow på bara en minut.


LOWBROW-RÖRELSEN I EUROPA

Mark Ryden – lowbrowkonstens ‘kung’

Lowbrow/Popsurrealism och dark art-genrer har sedan början av 2000-talet, introducerats på den Europeiska konstscenen och har nått stora framgångar i flera ledande Europeiska länder.  Speciellt fäste har lowbrow och popsurrealism fått i Tyskland. Det första årliga European Pop Surrealism Award delades ut i München 2010. Konströrelsen har också fått fäste i bland annat Italien, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och i Danmark.

Lowbrow är inte en etablerad genre på den svenska konstscenen (än) och väldigt få svenska gallerier ställer ut lowbrowkonst.

Eftersom lowbrowkonst inte har någon etablerad marknad i Sverige är det få svenskar som känner till begreppet lowbrow och dess konstnärer. Det bästa sättet att bekanta sig med lowbrowkonst är att studera konstmagasinen Juxtapoz, Hi-Fructose, och Beautiful Bizarre, som även finns på Instagram. Även Instagramkontot @lowbrowpopsurrealists har ett inspirerande flöde av fantastiska popsurrealister och lowbrowkonstnärer.  

Framstående internationella konstnärer inom lowbrow och dark art-genrer är; Robert Williams, Mark Ryden, Marion Peck, Alex Gross, Travis Louie, Todd Schorr, Kris Kuksi, Elizabeth Mcgrath, Femke Hiemstra, Victor Castillo, Camille Rose Garcia, Ray Caesar, Anton Semenov, Michael Hussar,  Chris Mars, Charlie Immer, Joe Coleman – och så himla många fler!

Det finns riktigt fina gallerier som representerar lowbrow och popsurrealism runt om i världen – exempelvis; La Luz De Jesus Gallery (L.A), Copro Gallery (L.A), Dorothy Circus Gallery (London, Rom) och för mörkare lowbrow och skräckkonst är Last Rites Gallery (New York) ett riktigt murrigt paradis.

 


.