MONSTER TEAM

MONSTER TEAM: Mia & Maria

ART MONSTERS OF SWEDEN grundades av konstnärerna Mia Makila och Maria Wingård i Norrköping, i januari 2018. Tillsammans kallar de sig MONSTER TEAM och driver både kollektivet och ART MONSTERS-podden.

HISTORIEN OM ART MONSTERS OF SWEDEN

Jag heter Mia Makila och är grundare av ART MONSTERS OF SWEDEN.  Jag har alltid varit en udda fågel i den svenska konstvärlden. Jag är självlärd som konstnär men är utbildad konst- och idéhistoria. Jag och min konst är ett.  Allt jag skapar är en del av ett själsligt läkande efter upplevda trauman och konsten har räddat livet på mig ett flertal gånger.

Målar en ‘nattmössedemon’, 2009.

Utanförskapet jag känt i Sverige har stått i kontrast till den kärlek och uppskattning jag fått från utlandet. Det var den tyska lowbrowkonstnären Heiko Müller som först bjöd in mig i de internationella lowbrow-konstkretsarna. 

I och med min medverkan i olika grupputställningar med några av världens främsta lowbrowkonstnärer runt 2007, dröjde det inte länge innan mitt namn var etablerat utomlands och min konst eftertraktad till alla möjliga coola grupputställningar; på ruffiga men konstnärliga tatueringsställen i Brooklyn, ett-hål-i-väggen gallerier i Köpenhamn, Berlin, L.A, på stora festivaler i Frankrike, lowbrowmeckat Stranger Factory i New Mexico etc. Det ställe som gjort störst intryck på mig är otroliga konsthallen Halle Saint Pierre i Montmartre där jag ställde ut för HEY! tillsammans med bland de främsta lowbrow-skräck-burlesk-konstnärerna i världen. Ett sådant ställe drömmer jag om att skapa här i Sverige. Ett kreativt hem för både svenska och internationella konstnärer som är udda fåglar. Fåglar med hjärtan som blöder och har möjlighet att läka genom konsten. Precis som jag själv.

.

Min sista utställning i Sverige innan utbrändheten, Nationalgalleriet, Stockholm 2010.

Jag fick några fantastiska år som verksam konstnär utomlands. Jag producerade verk dag som natt för att matcha efterfrågan. Jag hade så kul. Tills allt brakade samman och jag blev utbränd. Tiden efter kraschen kunde jag inte skapa alls. Jag sjönk in i en djup depression och spenderade nästan ett halvt decennium i sängen. Det enda jag hade då var mina sociala medier och jag fyllde mina dagar med att knyta kontakter med likasinnade konstnärer.  Även fast dessa kontakter endast fanns på sociala medier, höll de mig flytande. Samtidigt gick jag i terapi och redde ut både mina trauman och utbrändheten. Ju starkare jag blev i mig själv, ju mer irriterade det mig att inte ha något konstnärligt sammanhang att komma tillbaka till här hemma i Sverige. Även om jag skulle återvända till den svenska konstvärlden så skulle min konst inte ha någon vidare marknad.

2012 skrev jag en artikel om saken i kulturmagasinet Sheriffi och jag konstaterade att ”Vi missar ju hela festen!”. Kanske var det då jag började forma visionen om att starta en ny konströrelse i Sverige. 

.

Min artikel i Sheriffi. 2012.

.

Jag började så småningom att kontakta några av de svenska konstnärer som jag hade lärt känna på sociala medier och bestämde träff med dem, en efter en. Det var fantastiska möten. Hittade många själsfränder. De uttryckte samma utanförskap som jag känt – inget sammanhang i konstvärlden, svårt att hitta gallerister som fattade grejen, dömda som ‘freak’.

Ju fler konstnärer jag träffade, desto tydlig blev min vision om vad jag faktiskt kunde tillföra på konstmarknaden här hemma i Sverige. Jag hade blivit ett slags ‘Mama Monster’ – en ambassadör för skräckkonst och obskyra konstgenres och en mammafigur åt udda konstnärer utan sammanhang.

 

ART MONSTERS OF SWEDEN – EN KONSTREVOLUTION

Det var senhösten 2017 jag bestämde träff med konstnären Maria Wingård, då alla bitar liksom föll på plats. Maria skapar fantastiska porträtt genom sin fotokonst och jag kände mig connectad med hennes sätt att uttrycka sina känslor och sin sorg genom sina bilder.  Precis liksom jag, så är Maria ett  med sin konst. Hon berättade för mig om sin dröm att skapa något slags ‘hem’ åt den svenska mörka konsten. Vi hade så många liknande visioner!  Eftersom vi inte hade särskilt mycket pengar och inte möjlighet att starta ett galleri för tillfället, så föddes istället en idé om ett nätbaserat konstnärskollektiv – med och för likasinnade konstnärer. Under våra träffar på Konditori Broadway i vår hemstad Norrköping, i början av 2018 , började visionen om ART MONSTERS OF SWEDEN att ta form. Det gick snabbt att ta vår plan till att förverkliga den. Vi visste båda att tiden var mogen för det här projektet.

.

Jag och Maria spelar in ett poddavsnitt i vår pyttelilla ‘poddgarderob’.

.

Runt årsskiftet bjöd vi in 10 svenska lowbrow- och skräckkonstnärer till vårt nystartade online-kollektiv. På två veckor hade vårt kollektiv vuxit från 10 till 33 konstnärer, efter en månad var vi 40.

Därefter föddes vår podcast. I ART MONSTERS-podden kan vi äntligen ge en röst åt den obskyra konsten! 

Både Maria och jag fortsätter nu att utveckla vår vision kring ART MONSTERS, som har potential att bli så himla mycket mer än vad den är idag. Kanske till och med ett helt litet imperium. Vem vet. Men vi börjar här. Med att starta en ny konströrelse. För hur coolt är inte det?

// Mia Makila –  Norrköping, 2018