VAD ÄR ART MONSTERS OF SWEDEN?

 

.

ETT KOLLEKTIV MED HJÄRTA ♥

ART MONSTERS OF SWEDEN är ett onlinebaserat konstkollektiv som inkluderar runt 40 av Sveriges främsta konstnärer inom obskyra konstgenrer som; lowbrow, popsurrealism, skräck, raw och burlesque. Kollektivet har planer på att turnera i form av stora grupputställningar.

“Vi ser konsten som en läkande kraft och känner samhörighet med den kraften. Ingenting är så magiskt, så heligt och så tillfredsställande som att ge den en röst. Vi alla bär på inre sår som liksom tränger sig ut genom våra händer, blöder ur våra hjärtan och sprakar fram ur våra själar. Något formas. Något mörkt. Vemodigt kanske. Något lekfullt. Något fult. Eller kanske något som vill underhålla. Vår konst innefattar lika många stilar och uttryck som vi är medlemmar; inget uttryck är det andra likt – men den röda tråden som förenar oss alla är det ‘innerliga’ i vår kreativa kraft . En kraft som både är mörk och ljus – och som helar oss på samma sätt som natten läker dagen och vice versa.” 

.

ART MONSTER Tommy Liddell

 

SVENSK LOWBROW & DARK ART

ART MONSTERS Johannes Högbom

ART MONSTERS OF SWEDEN är startskottet för en ny konströrelse i Sverige – den så kallade ‘svenska lowbrowrörelsen’, som också innefattar skräckkonst, goth, burlesque och outsiderkonst. Dessa konststilar är inte etablerade på den svenska konstmarknaden och det är svårt för konstnärer inom obskyra konstgenrer att överleva i konstvärlden i Sverige. Därför initierar kollektivet till en ny konströrelse, som kan hjälpa att öppna upp låsta rum och skapa nya spännande platser för konstens utveckling i Sverige. Läs mer om lowbrow här.

MONSTER TEAM

Maria Wingård & Mia Makila

ART MONSTERS OF SWEDEN grundades av konstnärerna Mia Makila och Maria Wingård i Norrköping, i februari 2018. Sprunget ur en frustration över att inte ha någon vidare marknad för sin konst, vill MONSTER TEAM nu skapa en ny tid för svensk konst. På den vägen blev ART MONSTERS OF SWEDEN till.

Läs mer om MONSTER TEAM och hela bakgrundshistorien här.

ART MONSTERS OF SWEDEN PODCAST

ART MONSTERS OF SWEDEN är också en podcast. VI får höra MONSTER TEAM diskutera livet som mörk konstnär och skamlöst bjuda på sig själva. Podden innehåller också röstmeddelanden från flera av medlemmarna och nyckelpersoner inom lowbrow & dark art-världen. Lyssna via Soundcloud  eller  iTunes

Läs mer om podden här.

ART MONSTER Christina Ridgeway

ART MONSTERS OF SWEDEN – ALLA MEDLEMMAR:

Mia Makila
Maria Wingård
Mats Tusenfot
Saga Wendotte
Linnea Strid
Amapola Wiger
Stefan Thunström
Axel Torvenius
Peter Gustafsson
Cranky Benny
Joen Bager
El Pablo
Johanna Öst
Henrik Honk
Jason Wheatley (tikunkit)
Eva Thimgren
Albert Fisk
Juha Helttunen
Caroline Dahlgren
Christine Linde (Tomarum)
Mikael Dalnäs
Daniel Svensson (Ekronstudio)
Sandra Hultsved
Christina Ridgeway
Caroline Eklund
Tommy Liddell
Sandra Fredin
Mary-Cynthia Wendahl
Gunnar Foley
Dennis Carlsson
Carolina Lindahl
Linda Vieweg Jackson
Johannes Nordqvist Högbom
MrDist
Elin Jonsson
Anders Sköld

 

Se alla konstnärer under “våra konstnärer” i menyn och lär känna dem genom deras konst och exklusiva intervjuer.

Johanna Öst, medlem i ART MONSTERS OF SWEDEN

.