VAD ÄR LOWBROW & DARK ART?

Dennis Carlsson, medlem i ART MONSTERS OF SWEDEN

.

DEN SVENSKA LOWBROW & DARK ART-RÖRELSEN

ART MONSTERS OF SWEDEN är startskottet för den svenska lowbrow & dark art rörelsen. Många svenskar är obekanta med termer som ‘lowbrow’ och ‘dark art’ och det är inte så konstigt eftersom lowbrow inte blivit en accepterad eller etablerad konstgenre på den svenska konstscenen. 

Även fast lowbrow existerar i Europa, så har den av någon anledning inte slagit rot i Sverige, därför har många svenska lowbrowkonstnärer fått vända sig till den internationella konstscenen. Flera av medlemmarna i ART MONSTERS OF SWEDEN har gjort karriär utomlands men inte lyckats bygga upp en stadig karriär i Sverige då den inte finns någon etablerad marknad för lowbrow och mörkare konst på hemmaplan. Det är just detta som ART MONSTERS OF SWEDEN vill ändra på.

.

ART  MONSTERS OF SWEDEN är ett initiativ till att introducera dessa stilar i Sverige – och utgör startskottet för den svenska lowbrow och dark art- rörelsen. Kollektivet hoppas på att kunna etablera lowbrow och mörk konst på den svenska konstmarknaden.

 

VAD ÄR LOWBROW?

 

Lowbrow (även kallat popsurrealism) är en konströrelse med rötter i 70-talets undergroundvärld i Kalifornien. Lowbrow fick sitt stora genomslag  1994, då  den amerikanske konstnären Robert Williams startade Juxtapoz Magazine – ett konstmagasin dedikerat till undergroundkonstnärer inom lowbrowrörelsen.

.

Termen ‘lowbrow’ myntades av Williams i en Juxtapoz-artikel år 2006 och kommer av den Amerikanska idén om ‘highbrow’ som finkultur (där konstkritikern höjer ögonbrynen i ett gillande uttryck) och ‘lowbrow’ som skräpkultur (där konstkritikern grimaserar med ögonbrynen för att ge uttryck åt sitt ogillande). Lowbrowrörelsen har sedan dess utvecklats och kallas idag också för ‘popsurrealism’, kanske för att kringgå negativa konnotationer i ordet ‘lowbrow’. Det går dock att skilja på lowbrow och popsurrealism gått att skilja åt med några få element – lowbrowkonst är aningen mer rå och direkt medan konstnärerna inom popsurrealism ofta använder sig av sagovärldar i pastelltoner men med mörka undertoner (så kallat ”creepy-cute”). Det är vanligt förekommande att popsurrealism innehåller figurativa motiv med en överdimensionerad avbildning av huvud och ögon. Denna mannerism har sitt ursprung hos den Amerikanska konstnären Margaret Keane, som är porträtterad i Tim Burtons biopic ”Big Eyes” (2014).

.

Mark Ryden – lowbrowkonstens ‘kung’

.

Referenser till populärkultur och framför allt skräpkultur är den främsta inspirationskällan för lowbrowkonstnärer. Influenser från serietidningar, antika leksaker, Garbage Pail Kids, mjukisdjur, Japansk kawaii-kultur, samlarobjekt, MTV,  sci-fi, skräck, film TV och fascination för pinupkultur och burlesque, utgör basen för lowbrow.

.

.

Det finns lika många stilar inom lowbrow som det finns lowbrowkonstnärer – allt från seriestil till hyperrealism.  Den röda tråden är dock närvaron av den kontrastrika blandningen mellan mörker och lekfullhet, högt och lågt, gulligt och läskigt (”creepy-cute”) och att blanda allvarsamma ämnen med humoristiska eller sarkastiska inslag. Lowbrow-konst innefattar många konstnärliga uttryck, bland annat; måleri, skulptur, collage, digital konst men även leksaker för lekfulla vuxna.

Lowbrow & Europa

Dorothy Circus Gallery i Rom.

Lowbrow/Popsurrealism och dark art-genrer har sedan början av 2000-talet, introducerats på den Europeiska konstscenen och har nått stora framgångar i flera ledande Europeiska länder.  Speciellt fäste har lowbrow och popsurrealism fått i Tyskland. Det första årliga European Pop Surrealism Award delades ut i München 2010. Konströrelsen har också fått fäste i bland annat Italien, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och i Danmark.

Lowbrow är inte en etablerad genre på den svenska konstscenen (än) och väldigt få svenska gallerier ställer ut lowbrowkonst.

Lowbrow-konst för nybörjare

Eftersom lowbrowkonst inte har någon etablerad marknad i Sverige är det få svenskar som känner till begreppet lowbrow och dess konstnärer. Det bästa sättet att bekanta sig med lowbrowkonst är att studera konstmagasinen Juxtapoz, Hi-Fructose, och Beautiful Bizarre, som även finns på Instagram. Även Instagramkontot @lowbrowpopsurrealists har ett inspirerande flöde av fantastiska popsurrealister och lowbrowkonstnärer.  

ART MONSTERS medlem Linnea Strid framför sin målning –  som dessutom är publicerad idet ärorika  lowbrowmagasinet Juxtapoz!

.

Framstående internationella konstnärer inom lowbrow och dark art-genrer är; Robert Williams, Mark Ryden, Marion Peck, Alex Gross, Travis Louie, Todd Schorr, Kris Kuksi, Elizabeth Mcgrath, Femke Hiemstra, Victor Castillo, Camille Rose Garcia, Ray Caesar, Anton Semenov, Michael Hussar,  Chris Mars, Charlie Immer, Joe Coleman – och så himla många fler!

Det finns riktigt fina gallerier som representerar lowbrow och popsurrealism runt om i världen – exempelvis; La Luz De Jesus Gallery (L.A), Copro Gallery (L.A), Dorothy Circus Gallery (London, Rom) och för mörkare lowbrow och skräckkonst är Last Rites Gallery (New York) ett riktigt murrigt paradis.

.

.

I och med att  ART MONSTERS OF SWEDEN har tagit initiativet att introducera lowbrow på den svenska konstmarknaden, så finns den alltså nu även i Sverige. Och tills vi ses på ett galleri nära dig så kan du avnjuta alldeles äkta svensk lowbrowkonst i vårt eget online-galleri, där samtliga konstnärer i ART MONSTERS OF SWEDEN finns representerade. Se alla ART MONSTERS konstnärer  här.

DARK ART

.

ART MONSTER Christine Linde (Tomarum)

.

Lowbrow fungerar även som ett paraply för lite mörkare konststilar, som goth, neo-victorian horror, skräck, steampunk och art brut  (raw och outsiderkonst).

  • SKRÄCK & GOTH – Mycket mörk konst med inslag av gotik, symbolism och mytologiska referenser.
  • STEAMPUNK – Lekfull industriromantik. 
  • NEO-VICTORIAN HORROR – Förkärlek till den Viktorianska epokens estetik och referensmaterial.
  • RAW & ART BRUT – Inspirerat av outsiderkonst från mentalpatienter, primitiv konst och street art.

.

.

Mörk konst i Sverige är inget nytt, det finns en lång tradition av grymma folksagor och sägner och naturromantiska skräckbilder. Kanske är John Bauer den allra mest kända mörka konstnären i Svensk historia. Med sina djupa trollskogar och förföriska skågsrå-flickor, har Bauer skapat en helt egen konstgenre som fortfarande inspirerar konstnärer, runt om i hela världen. Sveriges orörda skogar, det svenska vemodet och de långa nattsvarta vintermånaderna är några av de grundläggande element i vår folksjäl och kultur. Därför borde dark art-stilar som goth, skräck och raw passa den svenska publiken alldeles utmärkt.

.

ART MONSTERS Saga Wendotte

.

Även om den mörka konsten ännu inte slagit igenom på den samtida konstarenan i Sverige, så älskar svenskar mörka kulturyttringar. Det är populärt att sluka allt inom dokumentärfilmsgenren ‘true crime’ och lyssna på creepypodden. Både ”Bron” och ”Jordskott” har blivit några av våra mest älskade TV-serier och även svenska skräckfilmer har gjort succé, både här hemma och internationellt. Halloween blir alltmer en populär högtid som firas med skräckestetik. Svensk musik har väl också alltid haft ett stråk av mörker och vemod över sig.

Nu är det den svenska konstvärldens tur att skapa ett alldeles eget rum för lowbrowkonst och mörkare uttryck.