ART MONSTER – SANDRA HULSTVED

.

INTERVJU MED ‘ART MONSTER’ SANDRA HULTSVED:

1. Hur gammal är du? Hur gammalt är ditt inre barn?
Jag är född 1989. Men min själ tror jag fanns med redan under 1889. Trots de har jag mycket av barnets skörhet och leksinne kvar.

2. Var i Sverige bor du?
Jag bor och är uppväxt i Värmlands skogar.

3. Konstnären eller konstverket som haft störst inflytande på dig?
Jättesvår fråga för det finns så många olika, under olika perioder av mitt skapande. Men ett konstverk som alltid verkar ha följt efter mig är Ofelia av John Everett Millais, Ofelia som karaktär har inspirerat mig väldigt mycket i min konst, jag har gjort flera verk inspirerade av henne. Och just John Everett’s konstverket fångar det tragiska och vackra på ett makalöst sätt.

4. Hur skulle du beskriva din konst?
Har alltid haft svårt med att hitta någon konstgenre som jag helt kan identifiera mig med. Därför beskriver jag helst min konst som ”en blandning av berättelser om tragedi och melankoli, fångat på ett vackert vis”. Men jag är helt bekväm med att andra sätter den i fack som Dark art, Goth eller Imaginative realism tex.

5. Är du självlärd eller skolad?
Jag är självlärd, genom att kolla på hur andra gör och experimenterat själv. Och förstås många år av övning.

6. Vilken/vilka känslor driver dig i ditt skapande?
De jobbiga känslorna som ligger undermedvetet oftast, saker som bara kommer fram genom att jag målar ut dem. Brukar säga att min konst är min terapi, mitt sätt att kunna medvetligöra känslor jag bär på. Ett sätt att uttrycka dem, vilket annars är svårt och väldigt tabubelagt.

7. Om du inte fick lov att skapa, vad skulle du göra istället för att få utlopp?
Ta livet av mig? Realistiskt sätt tror jag faktiskt att det hade varit mitt enda sätt. Förlåt mamma! Att kunna skapa och måla är allt för mig, men om jag hade överlevt mina jobbigaste perioder livet, skulle jag kanske varit trädgårdsmästare.

8. Din största skräck?
Med en livlig fantasi som jag har, blandat med ångest och depression, kan jag komma på mycket. Men de som får mig att gråta bara jag råkar tänka på det, är om min kärlekspartner skulle dö, vet inte vad jag skulle ta mig till då.

9. Om du bara fick skapa med en enda färg, vilken färg skulle du välja?
Svart! Ja, jag vet, det gör jag redan…

10. Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?
Vilken fråga! Men efter lite research, kom jag fram till att Rooney Mara skulle kunna passa bra. Hon är ju redan förknippad med Sverige genom hennes roll i ”Girl with the dragon tattoo”, och tyckte vi är lite lika, speciellt när hon har lugg som jag.

11. Samlar du på nåt?
Emballage, för man vet aldrig när jag behöver skicka en tavla och just den kartongen skulle vara perfekt för den. Samt rosor som jag torkar efter de vissnat, de är vackert och skört på samma gång.

———————————————–

.

SANDRA HULTSVED på webben:

Webbsida
Instagram